Summary

Képzés Szegeden 2023. októbertől!

Örömmel vesszük mindazok jelentkezését, akik hisznek abban, hogy egy beszélgetés segítséget nyújthat, s nyitott szívvel tudják meghallgatni a hozzánk fordulókat, s hosszabb távon is tudnak áldozni szabadidejükből mások segítésére.
Az S.O.S. Telefonos Lelkisegély Szolgálat Szegeden 42 éve folyamatosan működő segítségnyújtási forma. Napi 24 órában fogadja a hívásokat. Fő tevékenysége a lelki segítségre szoruló emberek hívásainak fogadása.
Szolgálatunk tevékenységét speciálisan képzett önkéntes ügyelők végzik. Megtanulhatod, hogyan tudsz jól segíteni, hogyan mozgósítsad saját lelki erőforrásaidat a hatékony megküzdés érdekében.
Jelentkezés határideje: 2023. szeptember 26.
Jelentkezés módja: a 116123.szeged@gmail.com e-mail címre küldött rövid önéletrajz és néhány szó arról, hogy miért szeretnél csatlakozni hozzánk. A telefonszámod feltétlenül add meg, hogy a személyes beszélgetés időpontját meg tudjuk beszélni!
A képzést minimum 8 fő jelentkezése esetén indítjuk.
Az ideális jelölt: 23 és 65 év közötti és legalább érettségivel rendelkezik. Komolyan veszi az elköteleződést, és azt, hogy ez a fajta önkéntesség többet követel, mint egy alkalomszerű önkéntesség, de többet is ad.
A karitatív munka havonta a következő elfoglaltságokkal jár: 3x12 óra éjszakai ügyelet önként választott időpontokban; heti 1 estén szakmai megbeszélés. A sikeres vizsga után az új ügyelő 5x12 óra hospitálás után kezdheti a munkát, mentora vezetésével
A képzést kizárólag leendő önkénteseink részére indítjuk. Mivel a képzés a szolgálat részéről jelentős anyagi- és humánerőforrás (inkább személyi) ráfordítással jár, elvárás, hogy a kiképzett ügyelő minimum 2-3 évig szolgálatot vállaljon.
A jelentkezők kiválasztása, a segítő készségek, attitűdök felmérése egyéni interjúval és pszichológiai teszt kitöltésével történik.
A képzés összesen 120 órában, heti egy alkalommal – esti vagy hétvégi időpontban – kb. 5 hónapig tart. A 120 órás képzés lehetőséget ad az önismeret és a hatékony kommunikáció fejlesztésére, a segítő beszélgetés megtanulására. Mindezek a privát életben is megkönnyíthetik a kapcsolatok működését.
Részei: önismereti tréning: A tréning 60 órás, önköltséges (40.000 Ft szükség esetén részletfizetés lehetséges), mely a terembérlet ára, a dramatikusok óradíját az alapítványunk fizeti. Ennek során feltérképezhető a pszichológiai terhelhetőség, a megküzdési képesség, a vakfoltok felismerése, az empátia az elfogadás képessége és kialakul a csapatszellem. Ezt követi 60 óra elméleti és gyakorlati felkészítés. A képzés szakmai részének költségeit a szolgálat alapítványa vállalja. Elméleti részekkel, s a témákhoz illeszkedő feladatokkal, telefonos helyzetgyakorlatokkal készülnek fel a leendő ügyelők a hívások fogadására. A képzés vizsgával zárul, s tanúsítványt ad.
Amit kínálunk: önkénteseink számára folyamatos fejlődési, tanulási lehetőséget biztosítunk (képzések, konferenciák, esetmegbeszélések), illetve szupervíziót és közösségi programokat, megbízható, jó légkörű csapatot.